Før kampen: FFK - HamKam

Disiplinerte HamKam har siden i fjor høst sett ut som et opprykkslag og kommer ubeseiret til Stadion for kveldskamp fredag!

Tradisjonsrike Hamarkameratene
Hamarkameratene, som oftest HamKam, passerte 100 år i 2018 og er en av de store klubbene i årets OBOS-liga. HamKam har vært opp og ned i norsk toppfotball siden 1970, da de første gang spilte på øverste nivå. Den sesongen oppnådde de også sin beste plassering så langt i historien med en sterk 3. plass. På 2000-tallet har klubben, i likhet med FFK, vært innom alle de tre øverste divisjonene og opplevd oppturer og store nedturer. 

Perioden frem til 2009 var HamKam flere sesonger i Eliteserien, spesielt årene med Ståle Solbakken som trener ses tilbake på med glede. En periode klubben også hadde suksess utenfor banen med god økonomi og bygging av nye tribuner på ærverdige Briskeby. Dessverre så har også økonomiske utfordringer fulgt HamKam til tider, og 2009 var starten på flere vanskelige år. I 2010 var de en kjapp tur nede i Postnord-ligaen, men kom opp igjen på første forsøk. Etter et par godkjente sesonger i OBOS-ligaen bar det ned igjen i 2014 etter at det på nytt kom frem store økonomiske utfordringer. 

Sesongene 2015-2017 spilte HamKam i Postnord-ligaen, gjennom disse årene ble det gjort en god jobb med å bygge opp klubben igjen og fra og med 2018-sesongen har HamKam vært et lag å regne med i OBOS-ligaen. 9-10-9 er tabellplasseringen deres de siste tre sesongene. 

I skikkelig medvind
HamKam har vind i seilene og er ubeseiret i OBOS-ligaen 2021. På de siste 25 kampene har Hamar-laget plukket sterke 47 poeng, et poengsnitt som over 30 kamper i en sammenhengende sesong ville gitt poeng tilsvarende det som i snitt har gitt 2. plass og opprykk til Eliteserien de siste 11 sesongene i OBOS-ligaen. 

Kjetil Rekdal tok over hovedtrenerjobben i august 2020 etter at HamKam hadde fått en svak start på sesongen og lå utsatt til på nedrykk. Høsten ble sterk og HamKam endte til slutt kun 3 poeng bak kvalifisering til Eliteserien. Oppturen på høsten og ny avtale for Kjetil Rekdal ga optimisme inn til 2021-sesongen. Klubben gjorde også kraftige forsterkninger i spillertroppen med bl.a. Rasmus Lindkvist (AIK), Aleksander Melgalvis (Lillestrøm), Hasan Kurucay (Strømmen), Morten Bjørlo (Strømmen) og Julian Faye-Lund (Rosenborg).  

Sesongstarten i år har også vært bra. 11 poeng på 5 kamper og ingen tap er fasit så langt. HamKam spiller med lav risiko, en stram struktur og en stor intensitet, noe som har sørget for en god poengfangst så langt. Seire mot Stjørdals Blink (3-0) og KFUM (2-0) i de to første ble etterfulgt av to uavgjort mot Grorud (2-2) og Bryne (1-1). Lørdag var de tilbake på vinnersporet igjen med seier mot Strømmen (2-0). 

10 scoringer og kun 3 baklengs er opptellingen etter 5 kamper. 3 baklengs er best i klassen, det samme er målforskjellen på +7, delt med FFK. Kun 13 mål totalt i HamKam sine kamper er relativt få, kun Strømmen har vært involvert i færre scoringer med 7, mens FFK har flest med 19 scoringer i våre kamper. 

Forward minded
FFK kom hjem fra Ålesund med ett poeng i bagasjen. Rødbuksene hadde marginene på sin side i første halvdel av andreomgang, og hadde de beholdt de samme marginene på slutten kunne det også blitt full pott etter å ha trykket på for seier de siste 10 minuttene. 

Inn til fredagens oppgjør mot HamKam er alt fokus på å være forward minded gjennom gode økter og fokus på å bli litt bedre hver eneste dag. Hovedtrener Bjørn Johansen ser frem til å se spillerne i aksjon på Stadion mot et solid Hamar-lag. 

- HamKam skiller seg litt ut fra de andre lagene. De har høy intensitet i spillet sitt og er kanskje det laget med best defensiv struktur i divisjonen, som igjen betyr at vi må helt opp på vår øverste hylle med tempo og presisjon for å bryte gjennom de. Dette blir en ny type utfordring og en ny mulighet til å utvikle oss, vi skal lære oss å elske også denne type kamper som blir en konsentrasjons- og tålmodighetsprøve. Vi er forward minded og gleder oss til å møte Kamma på Stadion! Forteller Bjørn Johansen. 

Jakob Lindström, Kasander Getz og Oscar Jansson stod over mot Aalesund, men er tilbake og klare for kamp. Henrik Kjelsrud Johansen måtte av til pause sist og er usikker til denne kampen. Jesper Isaksen er spilleberettiget og aktuell for troppen.  

Publikum
I skrivende stund vet vi fortsatt ikke om det blir tillatt med 2000 tilskuere fredag. Som vi har erfart de siste 15 månedene så kan dette endre seg fort og blir Regjeringens gjenåpningsplan trinn 3 iverksatt før kampstart, så er vi klare til å snu oss rundt og invitere alle sesongkortholdere. Enn så lenge er det 600 som gjelder og trekning gjøres først enten torsdag kveld eller fredag morgen, i påvente av konklusjon fra Regjeringen. 



Kampstart er 20:00 fredag 18. juni. 
Dersom du ikke kan komme på Stadion så ser du kampen på Eurosport Norge. 

Annonse fra Eliteserien: