Imponerende turnering av Bylag J12!

I helgen dro Bylag J12 til Rælingen for å delta i Norges største og eldste fotballturnering for jenter, med godt over 100 påmeldte lag.

Nivået var godt med lag fra klubber som Lillestrøm, Vålerenga, Hønefoss, Skeid og Kongsvinger. (også Strømmen, Skjetten, Kongsvinger, Asker, Drøbak Frogn og Skeid).

I desember startet Fredrikstad opp sin satsing rundt jentene med spillere fra de ulike klubbene i bysamarbeidet for 2007 kullet. Jentene har siden i vinter trent sammen hver uke og deltatt på flere turneringer samt hatt jevnlige treningskamper. I tillegg til sine ukentlige treninger har laget gjennomført doble økter i sommerferien, noe som skulle vise seg å komme godt med i en turnering med mange kamper og langt sluttspill.

- Vi så fort at dette kullet hadde mange spennende spillere fra klubbene i Bysamarbeidet, og fikk satt sammen en gruppe spillere etter tilbakemeldinger og samarbeid med de enkelte klubbtrenerne. Etter en uttakshelg i desember på stadion ble grunnstammen satt, der vi samtidig har hatt spillere jevnlig inne i hospiteringsgrupper. Vi så at vi hadde en god spillerstall og jobbe med, og har på bakgrunn av dette stort sett matchet jentene mot overårige lag i og utenfor Østfold. Vi har også spilt mot guttelag på samme årstrinn for å få den fysiske matchingen vi er ute etter, forklarer lagleder Tor-Arne Borg.

At de unge Bylags-jentene trives i hverandres selskap og allerede har fått en merkelapp på seg til å være et spillende og hardtarbeidende kollektiv skulle motstanderne få merke allerede i gruppespillet. I gruppe A skulle Fredrikstad i tur og orden måle krefter mot Strømmen, Rælingen og Frogner. Etter 3 strake seire med 7-1 i målforskjell, alle mot overårige lag, vant de suverent sin gruppe og var dermed klare for A-sluttspillet.

I kvartfinalen stod et fysisk og robust Skjetten-lag på motsatt banehalvdel. Skjetten endte som nummer 2 i gruppe C og skulle vise seg å bli en hard nøtt å knekke for Fredrikstad-jentene. Skjetten tok tak i kampen umiddelbart og hadde innledningsvis mye av ballinnehavet med både fysisk og godt pasningsspill. Etter å ha ridd av noen heseblesende åpningsminutter tok vi mer og mer tak i kampen og fikk spillet inn i sin kjente rytme. Med gode og hurtige kombinasjoner på sentral midtbane åpnet det seg rom på kantene som gjorde at Skjetten ble løpende mye imellom, men uten å komme til de helt store sjansene. Lagene gikk etter det til pause med 0-0 og Fredrikstad-jentene hadde på nytt fått kampen inn i sitt spor og fått troen på avansement. Vi starter 2. omgang i et forrykende tempo og har flere gode sjanser med blant annet stolpeskudd og redninger på streken av forsvaret til Skjetten. Omsider skulle de rød/hvite jentene få sitt velfortjente mål som stod ut kampen, slik at Bylaget vinner 1-0 og var dermed klare for semifinalen.

I semifinalen var det duket for et oppgjør som på herresiden ville vært omtalt som et klassisk oppgjør med historisk sus, nemlig Fredrikstad-Lillestrøm. LSK hadde som sin motstander fra plankebyen gått ubeseiret gjennom gruppespillet og frem til semifinalen. Det var derfor knyttet stor spenning til hva de yngre Fredrikstad-jentene kunne få til av resultat mot et overårig lag som samtidig går for å være blant de aller beste i Norge. Dette Lillestrøm-laget gikk blant annet ubeseiret gjennom Norway Cup tidligere i år og helt frem til semifinalen, der de tapte knepent 2-1 mot Svenske AIK, som senere vant finalen. I tillegg har de gode muligheter for å vinne Adidas cup denne måneden, som ofte betegnes som et uoffisielt NM.

På tross av at jentene fra Plankebyen er 1 år yngre gikk de offensivt til verks og satte seg i respekt fra første spark. Det var tydelig at de ønsket seg en plass i finalen og etter 5 minutter skulle kampens første store målsjanse komme. Fredrikstad rullet opp et meget godt angrep som til slutt gikk rett på utsiden av Lillestrøms høyre stolpe, og det var tydelig at LSK ble stresset av at de yngre Fredrikstad-jentene skulle by på kamp om en plass i finalen. De rød/hvite fortsatte å presse på, men mot spillets gang går Lillestrøm opp i 1-0 ledelse. Etter dette jevnet spillet seg mer ut, men det ble mer og mer tydelig at LSK var vant til kamper hver uke med høyt tempo og tøffe fysiske dueller. Mot slutten av omgangen går LSK opp til 2-0 som også ble pauseresultatet.

Fredrikstad brukte pausen godt og hadde bestemt seg for å prøve på en tidlig utligning. Jentene hang godt med innledningsvis, men spikeren i kista kom etter et flott innlegg fra venstre kant som lekkert settes inn på hodet utagbart for vår keeper. Mønsterangrep av høy klasse og 3-0 til LSK som også blir sluttresultatet. Fredrikstad var dermed klare for bronsefinalen som man på forhånd hadde vært svært fornøyd med å komme til.

Nå var 3. plassen og pokal neste mål og på motsatt banehalvdel stod Gjerdrum, vinner av gruppe B. Etter en lang helg med mange tøffe kamper var man usikre på hvor mye energi som var igjen, men man så allerede under oppvarmingen at dette var en kamp som jentene både ville og skulle vinne.

Bylagsjentene hadde god kontroll innledningsvis og gikk tidlig opp i 1-0 ledelse. Deretter fikk Fredrikstad et fortjent straffespark som ble satt utagbart til høyre for keeper og 2-0 var et faktum. Etter dette jevnet kampen seg noe mer ut og Gjerdrum satte på et trykk som resulterte i redusering 2-1. Reduseringen vekket de rød/hvite jentene som absolutt ikke ville dra tomhendt hjem, som i tur og orden økte både en og to ganger, slik at sluttresultatet ble 4-1 til Fredrikstad over Gjerdrum og 3. plass i Norges eldste og største turnering for jenter var et faktum. Vi hadde forøvrig hele 4 forskjellige målscorere i bronsefinalen, noe som viser at dette var en kollektiv seier.          

- Vi er veldig godt fornøyd med helgen, som har vært både inspirerende og lærerik. Jentene har fått testet seg mot meget gode lag som er ett år eldre. Vi dro med hele troppen, fått masse tette oppgjør og returnerer med gode erfaringer i bagasjen. Prestasjonene på banen er et resultat av målrettet trening, inkludert hele sommerferien, så vi er glade for at dette betaler seg og gir utslag av gode resultater. Fin referanse å møte Lillestrøm som er blant landets aller beste 2006 lag, sier trenerne Joachim Stang og Hans Martin Skari-Hansen.

Annonse fra Obos-ligaen: