Hadde ikke marginene med oss

FFK leverte en god kamp mot et råkynisk HamKam på Stadion, men manglet marginene foran mål.

Før kampen
Det var klart for kamp mellom to tradisjonsrike klubber med velklingende navn i norsk fotball fredag kveld på Fredrikstad Stadion. FFK og HamKam har begge hatt en fin start på sesongen, ingen av lagene hadde så langt måttet gå av banen uten poeng. HamKam kom fra seier hjemme mot Strømmen forrige helg og kunne velge fra en tilnærmet skadefri tropp, kun stortalentet Benjamin Faraas er ute med skade. I tillegg ga veteranen Jo Nymo Matland seg i klubben tidligere i uken for å prioritere studier i Oslo.

FFK har hatt en periode med noe rusk i maskineriet, men inn mot kveldens kamp så det lysere ut på skadefronten. Jakob Lindström, Oscar Jansson og Kasander Getz var alle tilgjengelige, samt at Jesper Isaksen er lånt inn fra Stabæk. Henrik Kjelsrud Johansen måtte stå over kampen grunnet smellen han fikk mot Aalesund i forrige kamp.

Kveldens serierunde var inngangen til en tøff periode med 8 kamper på 33 dager i OBOS-ligaen, en periode som kan få testet både bredde og styrke i troppene til de 16 lagene i divisjonen. Trenerteamet har planer om å utnytte troppen på best mulig vis i den perioden, til kveldens kamp ble det gjort to endringer. Nicolay Solberg og Anas Farah kom inn fra start.

Tett og jevnt
Som ventet kom HamKam i en svært kompakt og lav 5-4-1 formasjon og viste fra første minutt at de hadde intensjoner om å gjøre det svært vanskelig for hjemmelaget. De først 15 minuttene forløp stort sett ved at rødbuksene spilte ball, men fant ingen åpninger hos gjestene.

Etter 15 minutter var det gjestene som skulle spille seg til kampens første sjanse. Et langskudd ble reddet til corner av Håvar Jenssen, på corneren misset markeringen til hjemmelaget, men heldigvis gikk avslutningen utenfor målet. Etter drøye 20 minutter rullet FFK opp et flott angrep og ballen endte hos helt riktig mann ute på 20 meter, men suseren til Øby ble blokkert på vei mot mål. Noen minutter etterpå var Håvard Åsheim på skuddhold, også han fikk bra treff, men ballen gikk like over målet til HamKam.

Etter drøye halvtimen leverte FFK omgangens flotteste spill, Anas Farah ble vippet inn bak forsvaret til gjestene og fosset inn mot mål, men dessverre fant han ingen ledige foran kassa og gjestene fikk klarert. Omgangen ble avsluttet på symptomatisk vis da HamKam fikk frispark 10 meter inn på egen halvdel, tok seg god tid, sendte opp hele laget, FFK klarerte og kunne kontre, men klarte ikke utnytte overgangen.

0-0 til pause i en lite fartsfylt, men spennende omgang!

Presset på
Omgangen startet slik det ikke må gjøre mot et lag med HamKam sine defensive kvaliteter. En pasning fremover forandrer retning og sender gjestene gjennom på høyresiden, innlegget på bakre er presist og Ruben Alegre fikk satt inn 1-0 med et skudd via bakken og bort i det lengste hjørnet. Her fra og ut var det liten tvil om hvordan kampbildet ville bli. HamKam kom til Fredrikstad med kun 3 baklengs så langt og det var lett å se hvorfor. De grønnkledde fremviste en kynisme enhver italiener ville vært stolt av.

FFK kastet innpå offensivt skyts og satte utover i omgangen et stort trykk på HamKam som stod i mot med alt de hadde. Mads Nielsen var uhyre nærme med et ellevilt frispark som smalt i krysstanga og ut, 5 cm ned så hadde årets mål vært levert. Riki Alba ble spilt alene med keeper, men sisteskansen kom raskt ut og vant duellen.

FFK presset på de siste minuttene selv om man i praksis spilte med 10 mann halve omgangen. Maikel Nieves stod på banen tross store smerter og ble etter kampen fraktet sykehus, heroisk av spanjolen som nektet å gå av banen. På tross av flere dødballer og et siste kvarter som mer eller mindre kun ble spilt på offensiv banehalvdel så ebbet kampen ut etter 95 minutter med 1-0 til gjestene som leverte en råsterk defensiv prestasjon.

Neste kamp for FFK er allerede tirsdag. Da blir det busstur til Jessheim stadion for å møte Ull/Kisa sitt pasningssikre fotballag som har fått et par reale oppturer med 4-1 over Stjørdals Blink og 3-1 over Start i sine to siste kamper. Kampstart på tirsdag er 18:00.