Før kampen: FFK vs Egersunds IK

Søndag kommer hardtsatsende Egersunds IK til Fredrikstad. Etter en varierende start på sesongen har de gule og svarte den siste tiden klatret opp på øvre halvdel av tabellen og blir en tøff nøtt for FFK!

Feirer 100 år!
Egersunds Idrettsklubb, for det meste omtalt som EIK, fyller 100 år i 2019. Klubben har både fotball, håndball og friidrett i sine rekker, og en en viktig samfunnsaktør i Egersund for både topp og bredde. 
Egersund er forøvrig en by på drøye 11 000 innbyggere plassert rett sør for Bryne, Sandnes og Stavanger. 

Fotballaget har aldri spilt på øverste nivå i Norge og har for det aller meste spilt på nivå 3 og 4 gjennom alle år. I 2011 rykket de opp til det som nå heter Postnord-ligaen, og der har de vært siden. EIK har i flere sesonger vært blant de mest ambisiøse klubbene i denne divisjonen, men enn så lenge har det blitt med nesten for tigrene. 
Årene før serieomleggingen var de uhyre nærme opprykk, mens det har vært litt lengre avstand opp til toppen etter spissingen i 2016.

2014: 2. plass
2015: 2. plass
2016: 3. plass
2017: 9. plass
2018: 4. plass

Nærmest OBOS-ligaen var laget i 2015 når de ledet serien med 3 serierunder å spille, men med bare en seier på de siste rundene gikk Ull/Kisa forbi og sikret opprykket. 

Kun opprykk som gjelder i 2019 for EIK
I likhet med FFK har EIK et klokkeklart mål for 2019 sesongen; Opprykk!
Før sesongen ble det signert en rekke solide spillere fra fjernt og nært. Kevin Jablinski (Raufoss), Markus Naglestad (Hødd), Juan Cordero (Alta), Erixon Danso (Sandnes Ulf) og Morten Bjørlo (Nest Sotra) er alle gode spillere på dette nivået. Fra før har også klubben en rekke spillere som holder høyt Postnord-nivå, og tilsammen en tropp som sendte EIK til topps på tabellen til mange av ekspertene før sesongen.

I 2018 startet EIK svakt og midt i juni forsvant trener Olafur Bjarnason ut portene etter kun 10 poeng på de 9 første kampene. Resten av sesongen gikk ansvaret til assistent Ojan Bijan som fikk sving på sakene og ledet EIK til solide 34 poeng på sesongens 17 siste kamper. Det ga en 4. plass på tabellen og ny permanent hovedtrenerjobb for unge Bijan.

2019 har startet et lite knepp bedre for EIK som har 2 poeng mer i år enn på tilsvarende tidspunkt i fjor. Etter en varierende åpning på sesongen har laget funnet formen og står med 7 poeng på de 3 siste. Spesielt på hjemmebane er EIK gode og scorer mye mål, på reise har det lugget litt mer og laget har kun full pott en gang denne sesongen på bortebane, den seieren kom i 2. serierunde når de besøkte Vidar. Forrige bortekamp var en opptur for EIK når de klarte uavgjort 2-2 mot topplaget Stjørdals Blink i Trøndelag. 

EIK har uten tvil et meget solid lag som spiller en offensiv og ambisiøs fotball. EIK er eneste lag i ligaen med flere scoringer enn FFK, 27 er tallet mot våre 26.
Uten tvil en knalltøff oppgave for FFK dette, men vi kan håpe at tigrene har et Østfold-kompleks, både Moss og Kvik har nemlig allerede slått Egersund i år. 

Grave dypt for å fortsette trenden
FFK er inne i en god periode og har sanket mye poeng de siste 10 kampene. 25 av de 30 siste mulige poengene er godkjent og vel så det, selv om vi fortsatt blir litt irritert av å tenke på de 5 poengene som ble rotet bort mot Brattvåg og Vidar i samme periode. 

Ingenting kommer av seg selv i denne stadig sterkere ligaen. Etter en periode med kamper mot lag fra nedre halvdel er det nå et hakk eller to opp når EIK kommer til byen. Et lag med et høyt toppnivå, spesielt fremover på banen, og antageligvis et heltent lag som vet at kun seier er godt nok for å tenne håpet om opprykk til OBOS-ligaen. 
Det betyr at kun vårt aller beste gjelder denne helgen, og det krever en maksimal innsats og fokus gjennom samfulle 90 minutter. 

Bjørn Johansen er fornøyd med tingenes tilstand, men vet at det er lite som skiller i Postnord-ligaen og forventer tøff motstand søndag ettermiddag.

- EIK er et lag som har satset hardt på opprykk i år og har et godt mannskap. De har sine fremste styrker i det offensive spillet der de kommer med mye spillere, men det gjør også at det blir fine rom for oss å angripe i. På Stadion har vi alltid en ambisjon om å styre begivenhetene, og det er ingen unntak på det denne gangen heller. Vi gleder oss til toppkamp på Stadion og skal gjøre alt vi kan for å fortsette den gode trenden vi er inne i. Forteller Bjørn.

Eirik Mæland og Oscar Lopez Borgersen er i trening igjen etter skadene sine, men sannsynligvis ser vi de ikke i drakt før etter sommerpausen. Sakari Mattila tar stadig steg i riktig retning og håper å være med for fullt igjen i løpet av august. 
Forøvrig er ingen flere på skadelisten og det er kun Joona Veteli som er i nærheten av karantene, vår eminente midtbanespiller må stå over ved neste gule kort. 

Årsbeste på tribunen?
Det er ventet stoinnrykk fra Egersund på søndag, kanskje opp mot 200-300 EIK-supportere har krysset av søndag 7. juli og Fredrikstad Stadion i kalenderen sin.   
Billettsalget er godt i gang og vi håper på årsbeste i seriesammenheng når vi teller opp antall tilskuere på søndag. Bestenotering til nå i år er 4245 mot Stjørdals Blink - Det kan vi slå folkens!

Skaffe deg billett først som sist her:

Vi sees på Stadion - SAMMEN ER VI STERKE!

Annonse fra Obos-ligaen: