Rapport fra utviklingsavdelingen!

Vi har tatt en prat med utviklingsansvarlig i FFK, Magnus Pettersen, for å høre om hvordan det går med integreringen av J17 i utviklingsavdelingen.

Kan du fortelle lite om deg selv?

Jeg er en lokal gutt fra Lisleby og har bodd i Fredrikstad hele livet. Som aktiv spilte jeg fotball i Lisleby som ung og var med opp til tredje divisjon. Ble skadet og begynte da isteden på en trenerkarriere. Har trent noen A-lag i lavere divisjoner.

Når kom du til FFK?

Jeg ble først ansatt som trener for G16 i 2012. Siden har jeg vært her til sammen i ni år. Først som trener for G16, deretter som trener for G19 og nå som utviklingsansvarlig det siste året.

Hvordan er organiseringen i utviklingsavdelingen, og hvem sitter i nøkkelpersonene der?

Vi har en toppspillerutvikler som heter Magnus Meling som jobber med å hjelpe de fremste spillerne å utvikle seg inn mot A-laget. Jeg selv sitter som utviklingssjef og har ansvar for alle lag i utviklingsavdelingen. I tillegg har vi fulltidsansatte trenere for G14, G16 og G19, som igjen har hjelpetrenere i deltidsstillinger til disse lagene.

Hva med J17?

Slik vi er organiserte nå har jeg ikke det samme ansvaret på jentesiden som på guttesiden. Jeg forsøker å gi hovedtrener Joachim Phan støtte og oppfølgning, men vi har ikke begynt å jobbe med jentene på lik linje som vi har gjort med guttelagene, men trenerne har tilgang til hvordan vi gjør det på guttesiden

Utviklingsavdelingen i FFK har et godt rykte og flere av jentene valgte FFK akkurat på grunn av dette. Hva kan dere gjøre for å tilrettelegge på en bedre måte for jentene fremover?

Nei, slik som det er nå ønsker jeg at det ikke skal være, men jentesatsingen er fortsatt fersk så det vil ta tid. Jeg opplever at J17 er litt på samme sted som G16 var når jeg begynte i 2012. Da var jeg ansatt i 30 % og organisasjonen var ikke satt. Nå er problemet at vi er godt organisert på guttesiden og ønsker ikke å rive opp i den organisasjonen for å overføre ressurser til jentesiden. Vi er avhengige av at FFK rykker opp en divisjon så at klubben får mulighet å styrke utviklingsavdelingens ressurser for å kunne innlemme jentene på lik linje.

 Jeg vil at det skal brukes mer midler også på jentesiden til ansettelser. Trenerne på guttesiden har mer enn nok med å følge opp egne lag og spillere, så avhengig av større stillinger på jentesiden for å øke satsingen.

Hva med toppspillerutvikler?

Toppspillerutvikleren vår har en stillingsinstruks som innebærer at han kun jobber på guttesiden slik det er nå. Dette er jeg i utgangspunktet enig i at også må inn på jentesiden, og er en beslutning som i tilfelle vil ligge høyere opp i systemet.

Ifølge styreleder i Sarpsborg 08 har de tatt en prinsippbeslutning om at jentene skal innlemmes i deres utviklingsavdeling på lik linje som guttene. Har man tatt en tilsvarende beslutning som dette i FFK?

Nja, styret ønsker det, men vi er som sagt avhengige av mer ressurser. Så vidt jeg vet har S08 kommet omtrent like langt i prosessen på dette feltet som FFK, men de har hatt jentefotballen en god stund lenger så organiseringen er nok bedre satt der. Jeg tror man i begge klubber sliter med å flytte ressurser fra guttene til jentene. Gjentar at jeg mener at ressurser ikke skal flyttes, men at det må frigjøres mer midler til jentene.

Hva er dine sentrale arbeidsoppgaver?

Ingen dag er den andre lik, men det jeg gjør mye av er å bidra på feltet med de ulike lagene, samt å være kontaktperson for klubbens utviklingsavdeling. I tillegg har jeg administrative oppgaver som spilleroverganger, skolesamarbeid, bylags-samarbeid samt spillersamtaler.

Regner med at du ser en del kamper i uka?

Ja det blir mye fotball. Jeg prøver å se alle hjemmekamper til guttelagene. I tillegg har jeg to sønner som spiller fotball som jeg prøver å følge opp. Og så blir det Manchester Uniteds kamper på TV. I tillegg er jeg ute og scouter på en del kamper. Det blir fort 7-10 kamper i uka.

Hvor mange av dem er kvinne- eller jentekamper?

Så langt i år ingen,siden det har generelt vært lite kampaktivitet grunnet pandemien  Jeg har lovet Joachim at jeg skal begynne å se flere J17s kamper, men har så langt ikke klart å følge det opp. Jeg har fått sett litt på J17 sine treninger.

Hva er dine tanker utefra det lille du har sett?

At vi må spisse troppen og prøve å profesjonalisere oss også på kvinnesiden. Slik det er i dag blir det for stor bredde.

Ser du noen kvinnekamper oppover i divisjonene live eller på TV?

Jeg har sett en del på kvalik med Kolbotn. En kamerat av meg (Aleksander Olsen) trener Kobolten sitt kvinnelag i Toppserien. Har også sett noen seniorlandskamper. Jeg burde nok se litt mer på kvinnetoppkamper for å få mer kunnskap og bedre referanser.

Vi som følger FFK i media har notert at du har vært involvert i en rekke gode vervinger på guttesiden. Har du vært involvert i noen vervinger på jentesiden?

Nei det har jeg ikke da jeg ikke har god nok oversikt over spillere

Hva skal til for at FFK kan være en attraktiv og god utviklingsarena for 17 års gamle jenter med ambisjoner?

Da må kvinnelaget rykke opp en divisjon i år, og til neste år ha ambisjonen om å bli et topplag i 2.divisjon. I et mer langsiktig perspektiv ønsker vi at kvinnelaget skal etablere seg i 1.divisjon.

Er kvinnelaget gode nok for å rykke opp i år?

Jeg håper det, men er ikke sikker. Man vil eventuelt trenge 1-2 nye spillere for å forsterke troppen.

Er dette også en prosess du kan bidra inn mot?

Ja definitivt! Det er viktig for hele FFK at kvinnelaget rykker opp. Det trengs for at vi skal kunne tilby en god utviklingsarena for de beste jentene.

Hva tror du publikum og sponsorer tenker om at det er såpass store forskjeller i FFK sin utviklingsavdeling på jente- og guttesiden?

Jeg tror alle ønsker at det skal være likestilt. Samtidig har jeg vært overasket hvor vanskelig det har vært å få sponsorer til FFK sin kvinnesatsing. Men toget går, så om vi ikke klarer å profesjonalisere oss på kvinnesiden vil de beste jentene forsvinne til andre klubber. FFK har et ønske om å også lykkes på kvinnesiden.

Annonse fra Eliteserien: